W czasach, kiedy żyjemy szybko, a jednocześnie chcemy wyglądać zawsze pięknie, niebagatelne znaczenie ma zdrowa dieta i krótki czas przygotowania posiłków. Większość restauracji oferuje możliwość zamówienia na wynos, co pozwala ludziom zamówić swoje ulubione jedzenie prosto do biura.

Jedzenie do firmy

Nie każdy ma czas, by przygotować sobie posiłek do pracy. Z tego powodu wielu pracodawców decyduje się na korzystanie z ofert firm, które dowożą obiad dla pracowników. Różnorodne menu zapewnia możliwość dokonania wyboru zgodnego z upodobaniami i oczekiwaniami klientów. Ponadto firmy często korzystają z cateringu, aby zapewnić poczęstunek np. na spotkaniach pracowniczych. Bez względu na profil działalności firmy, zapewnienie wartościowego posiłku bywa pozytywnie odbierane przez pracowników.

Zalety cateringu dla firm

  • Wyżywienie grupowe pozwala uzyskać atrakcyjną ofertę.
  • Zwykle oferty są zróżnicowane, można zamawiać kanapki dla pracowników, obiady
  • Jedzenie można zamówić na konkretny dzień i godzinę, zazwyczaj posiłek dociera jeszcze ciepły.
  • Korzystanie z cateringu usprawnia organizację dnia pracy, ponieważ pracownicy mają wspólną przerwę obiadową. Krótki odpoczynek i posiłek pomaga ludziom się zregenerować i uzupełnić zapasy energetyczne. Ten czas sprzyja integracji zespołu, a przecież poczucie przynależności wpływa na jakość wykonywanych obowiązków, co przekłada się na sprawność działania całej organizacji.
  • Brak konieczności opuszczania miejsca pracy podczas przerwy obiadowej
  • Ubogacenie wydarzeń kulturalnych i spotkań biznes owych w firmie. Organizacja imprez to spore wyzwanie. Często pracownicy firm cateringowych podczas wydarzenia zajmują się podawaniem posiłków i zapewnieniem zastawy oraz innych akcesoriów. Ponadto posiłki zostają przywiezione w odpowiednim czasie.

Formalności

Wszystkie formalności można załatwić telefonicznie. Firmy cateringowe zamieszczają na stronach internetowych swoje oferty. Wystarczy zapytać pracowników o preferencje, a następnie zamówić posiłki zgodne z upodobaniami ludzi zatrudnionych w firmie.

Catering w firmie a koszty uzyskania przychodu

Zgodnie z prawem, pracodawca jest zobowiązany zapewnić nieodpłatnie posiłki osobom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych.
Jeśli pracodawca zapewnia posiłki w miejscu pracy, związane z tym wydatki może wliczyć w koszt uzyskania przychodu. Wszystkie wydatki z tym związane musi jednak odpowiednio udokumentować.

Sprawne zamawianie posiłków

Dla administracji zebranie informacji, kto co chce zjeść i zamówienie to dodatkowy obowiązek. Dobrze jest ustalić konkretną godzinę, do której pracownicy powinni podjąć decyzję. Ułatwi to zamawianie posiłków do firmy. Można również usprawnić proces rozliczenia za pomocą jednej, zbiorczej miesięcznej faktury.

Catering dla osób prywatnych

Z cateringu korzysta wiele osób. Przygotowania do rodzinnej imprezy są często pracochłonne, dlatego też wiele osób na większe przyjęcia zamawia posiłki z restauracji czy firmy cateringowej. Trudno się dziwić, jest to bardziej wygodne niż samodzielne przygotowanie jedzenia dla dużej liczby gości.